3 Paragrafen

3.8 Duurzaamheid

Actuele beleidsontwikkelingen
Het duurzaamheidsbeleid berust op 5 pijlers: Fossielonafhankelijk in 2040, Circulaire Economie, Inclusieve stad, Klimaatadaptatie en een Uitstoot-vrije organisatie in 2030. Het duurzaamheidsbeleid richt zich op het integreren van duurzaamheid in al het gemeentelijk beleid en handelen. Hiermee worden de keuzes en financiële consequenties op gebied van duurzaamheid per beleidsveld zichtbaar. Het onderwerp klimaatadaptatie is beschreven in Programma 4 Openbare ruimte.

Nationaal klimaatbeleid & ambities
In lijn met het Klimaatakkoord van Parijs (2015) heeft de Nederlandse rijksoverheid nationale klimaatdoelen gesteld: 49% minder uitstoot van broeikasgassen in 2030 (t.o.v. 1990) en 95% in 2050 (t.o.v. 1990). Deze klimaatdoelen zijn vastgelegd in De Klimaatwet, die burgers en bedrijven zekerheid moet geven over de klimaatdoelen. In het Klimaatakkoord krijgen gemeenten een belangrijke (regie)rol aangaande de energietransitie van de gebouwde omgeving.

Fossielonafhankelijk Aalsmeer 2040
De gemeente Aalsmeer wil in 2040 onafhankelijk zijn van fossiele brandstoffen. De transitie richting een fossielonafhankelijke gemeente bestaat uit verschillende opgaven. Voor de gebouwde omgeving zijn dit het verduurzamen van onze elektriciteitsvoorziening en het verduurzamen van onze warmtevoorziening. Dit zijn complexe transitieopgaven met een grote impact op de lokale samenleving. In het ‘Plan van aanpak 2019 – 2021 Aalsmeer Fossiel Onafhankelijk’ is beschreven wat de gemeente Aalsmeer tot 2022 doet om goed voorbereid de weg in te slaan naar een fossielonafhankelijke gemeente. In 2021 lag de aandacht op de Transitievisie warmte (warmtevisie Aalsmeer) en de Regionale Energiestrategie. Daarnaast zijn in samenwerking met het Regionaal Energieloket inwoners (koop en huur) ondersteund bij alle vragen rondom energiebesparing en woningverduurzaming. En zijn verschillende projecten georganiseerd om te werken aan bewustwording van woningeigenaren en hen te ontzorgen door groepsaankopen (zonnepanelen en isolatie) te organiseren. Ook is in 2021 Servicepunt Energieadvies Aalsmeer van start gegaan, die inwonerscollectieven, VvE’s, maatschappelijke organisaties, kleine particuliere verhuurders ondersteunt met energieadvies en procesbegeleiding. Bedrijven kunnen bij het servicepunt terecht voor ondersteuning bij zonne-energie initiatieven.

Samenwerking
De gemeente Aalsmeer continueert verschillende regionale samenwerkingsverbanden gericht op het verduurzamen van de gebouwde omgeving, zowel op het gebied van beleidsontwikkeling (de zogenaamde Regionale Energie & Klimaat Strategieën) als op het gebied van beleidsuitvoering. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Greenport Aalsmeer, Energieregio Amstelland, Metropool regio Amsterdam en Servicepunt Duurzame Energie. Ook heeft de gemeente zich aangesloten bij het programma ‘Versnellen aardwarmte MRA’.

Energyhub Aalsmeer
In 2019 is de Energy Hub Aalsmeer in gebruik genomen, waarbij restwarmte van een Datacentrum wordt gebruikt voor het verwarmen van Sportcentrum Waterlelie, IKC Triade en Fertiplant. De CO -reductie hiervan staat gelijk aan de CO -uitstoot van ongeveer 74 huishoudens. De deelnemers onderzoeken aan welke netbeheerder het energie-uitwisselingsnet overgedragen kan worden. Dit omdat de deelnemers een rol van warmteleverancier niet als hun kerntaak beschouwen. Door het overdragen van het netbeheer wordt het netbeheer (en eventuele uitbreiding) in de toekomst geborgd. In 2022 ontstaat hier waarschijnlijk meer duidelijkheid over.

Maatschappelijk Vastgoed
Vanuit de voorbeeldfunctie van de gemeente is het verduurzamingsplan gemaakt voor gebouwen die in eigendom zijn van gemeente Aalsmeer. Dit vanuit de ambitie om in 2030 een fossielonafhankelijke gemeentelijke organisatie te zijn. Dit plan wordt aangeboden nadat de nota vastgoed is goedgekeurd. De verwachting is dat deze in het derde kwartaal van 2022 gereed is voor besluitvorming. (Zie hiervoor ook hoofdstuk 2.5.5.). Maatschappelijk vastgoed dat niet bij de gemeente in eigendom is, wordt ondersteund bij verduurzaming via Servicepunt Energieadvies Aalsmeer.

Mobiliteit
In januari 2022 is de Mobiliteitsagenda Aalsmeer door de raad vastgesteld. Het verder verduurzamen van de mobiliteit is hierbij één van de aandachtsgebieden waaronder het  uitbreiden van elektrische oplaadpunten voor auto's en OV bussen, mogelijke uitbreiding deelfietsen bij OV-haltes én de uitwerking Green Deal Zero Emissie Stadslogistiek, waar Aalsmeer bij aangesloten is. Daarnaast volgt een onderzoek naar pakketwanden en een regionale logistieke hub en vindt een eerste verkenning naar deelmobiliteit plaats.

Circulaire Economie
Een toekomstbestendige economie is een circulaire economie. Ons huidige (lineaire) systeem, waarbij we grondstoffen kopen, gebruiken, weggooien en vernietigen, is niet langer houdbaar. De bevolking groeit en grondstoffen worden schaarser. Daarom is het belangrijk om slimmer met grondstoffen om te gaan en deze zoveel als mogelijk te hergebruiken met behoud of verbetering van de waarde. Het doel van de nationale overheid is om in 2050 een volledig circulaire economie te hebben.
In navolging van de gerealiseerde scan voor kansen op bedrijventerrein Greenpark en het daaruit voortvloeiende actieplan, wordt op termijn in afstemming met het bedrijfsleven een stimuleringsaanpak voor heel Aalsmeer onderzocht. Dan moet ook duidelijk worden hoe deze aanpak gefinancierd kan worden.

MVO-Platform
In 2018 is het MVO Platform Aalsmeer opgericht. Daarna heeft het MVO-platform zich aangesloten bij Ondernemend Aalsmeer. Het doel van het Platform is om Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen te stimuleren en te versterken. Het Platform richt zich op overheid, ondernemers, onderwijs en organisaties. Gemeente Aalsmeer ondersteunde en faciliteert de het platform ook in 2021, onder andere door het gezamenlijk organiseren van kennisbijeenkomsten op relevante thema’s.
In 2021 heeft het MVO-platform duurzaamheid onder de aandacht gebracht bij de verkiezing van de ‘Onderneming van het jaar 2021’. Er is een subsidie aangevraagd bij het Nationaal Programma Onderwijs in samenwerking met Yuverta (voorheen Westplas MAVO) voor een MVO-monitor bij Aalsmeerse bedrijven. Leerlingen van Yuverta screenen Aalsmeerse ondernemingen jaarlijks op gebied van duurzaamheid en geven adviezen ter verbetering te geven. Het project kan naar verwachting starten in 2022.

Deze pagina is gebouwd op 06/01/2022 10:57:22 met de export van 05/31/2022 13:30:05